fbpx

Find ud af hvad der fylder på din Mac

Om denne Mac - hvad fylder din lagringsplads

Er du i tvivl om hvad der fylder på din Mac og samtidig måske løbet tør for plads? Så er du langt fra den eneste. Det er nemlig en af de problemstillinger vi oftest hører fra frustrerede Mac-brugere. Følg vores vejledning herunder for at få det fulde overblik over hvad der helt præcis fylder harddisken op på din Mac.

Brug dit styresystem til at se hvad der fylder på din Mac

Styresystemet i din MacBook, iMac eller Mac mini har allerede en indbygget funktion, som kan give dig et overordnet overblik over hvad der optager plads på din harddisk. For at få denne frem skal du trykke på ‘’ i øverste venstre hjørne og derefter ‘Om denne Mac’

Dette åbner et nyt vinde med flere forskellige faner. Her skal du vælge ‘Lagringsplads‘, som indekserer alt hvad der fylder på din Mac i forskellige kategorier – Dokumenter, Fotos, Apps, Beskeder, Mail, Musik, macOS og Systemdata.

Se de forskellige kategorier der fylder på din Mac

Du har endvidere mulighed for at dykke lidt mere ned i indholdet, samt få Apples anbefalinger til optimering af lagringspladsen. Klik blot på knappen “Administrer…” og du vil blive præsenteret for et nyt vindue, som ser ud således:

Apples anbefalinger til optimering af lagringspladsen på din Mac

Her vil du først og fremmest blive præsenteret for en række anbefalinger til hvordan du kan mindske mængden af unødige filer. Dette kunne eksempelvis være noget så simpelt som at tømme papirkurven eller gemme billeder i iCloud.

I fanen til venstre kan du se punkt for punkt hvad der optager lagringsplads på din Mac. Ved at klikke ind på de forskellige kategorier vil du ligeledes få anbefalinger, eller overblik, over hvad du direkte kan gøre for at ryde op i den specifikke kategori af filer.

Se alt det der fylder på din Mac, som den ikke fortæller dig

Vi ser tit at systemdata, macOS eller dokumenter kan optage enorme mængder plads, uden man som bruger har direkte adgang til at se helt præcis hvad og hvorfor. Men heldigvis findes der et enestående program, som kan hjælpe dig med at indeksere hele din harddisk ned i mindste detalje.

Selv bruger vi netop dette program på daglig basis, da det giver et overblik, som din Mac ikke selv har mulighed for. Programmet hedder DaisyDisk og kommer med en gratis prøveperiode, som ikke kræver registrering af betalingskort.

Når du starter DaisyDisk viser den en oversigt over de harddiske du kan scanne for alt hvad der fylder på dem. Typisk vil det kun være din computers egen harddisk der vises her, medmindre du har en ekstern harddisk tilsluttet. 

Programmet er fantastisk fordi det på en let og overskuelig måde illustrerer hvilke filer, mapper eller programmer som optager plads på din Mac. Det kunne være gamle sikkerhedskopier fra iPhones der fylder adskillige GB, tidligere macOS versioner der optager plads i din program-mappe eller slettede brugere som aldrig er blevet korrekt slettet.

DaisyDisk er det perfekte program til at frigøre plads på din Mac

DaisyDisk viser øverst hele stien til hvor filen kan findes frem på din Mac. Du kan også til hver en tid blot højreklikke på filen, mappen eller programmet i fanen til højre og vælge “Show in finder“. Herefter er det nemt at slette filen og dermed på ingen tid frigøre store mængder plads.

Finder DaisyDisk et billede, tekstdokument, en film, pdf eller lydfil, kan du altid blot holde musen over linjen og trykke på mellemrumstasten. På den måde kan du få forhåndsvist filen, så du ikke skal i Finder for at se hvad der helt præcis gemmer sig bag fil-navnet. Dette kan spare dig meget tid i din oprydning.

Vil du selv prøve kræfter med DaisyDisk kan du hente det lige her. ↗

Skal vi hjælpe dig med at frigive plads på din MacBook, iMac eller Mac mini?

Er du løbet panden mod en mur eller har du ikke selv mod på at rode med din Mac, så hjælper vi dig gerne. Vi udfører nemlig ikke kun reparation af MacBook, iMac, iPhone og iPad, men yder også support til problemstillinger, som det vi har været inde på i artiklen herover.

Du skal altid være velkommen med din Mac på vores værksted i Herlev uden tidsbestilling. Du kan også give os et kald på 71 74 17 37, sende os en mail på info@macreparation.dk eller udfylde formularen herunder – vi vender retur inden for blot 24 timer.