fbpx

MacBook-blæser larmer. Skal den bare renses?

MacBook blæser skal renses

Er din MacBook begyndt at larme mere fra sin blæser end du husker den gjorde engang eller er den begyndt at sige deciderede mislyde? Så kunne det godt være, at den skulle have et mindre eftersyn.

I denne artikel vil vi komme ind på hvad du selv kan gøre for at løse problemet med din larmende blæser i din MacBook – eller om ikke andet i hvert fald lokalisere den pågældende fejl.

Oplever du klik-lyde eller mislyde fra blæseren

Når vi taler om en blæser der larmer i din MacBook, er det vigtigt i første omgang, at bestemme præcis hvilken lyd det er du hører – altså om det blot er tale om at blæseren “blæser” meget eller kører med høje omdrejninger, eller om blæseren decideret udsender mislyde eller klik-lyde.

Kommer der mislyde, såsom en raslen eller klikken fra blæseren når denne kører med en specifik hastighed eller du vipper din MacBook, så kunne det meget vel tyde på at kuglelejet i din blæser er defekt.

Dette er velkendt fejl der opstår efter nogle års brug og løses ved at din blæser udskiftes til en ny. Kuglelejet i din blæser er en mekanisk og bevægelig del, som helt naturligt vil blive slidt med tid, hvor det til sidst går helt i stykker og begynder at danne en klikkende eller raslende lyd.

Du kan læse mere om udskiftning af blæser i din MacBook og se priser her.

Tjek din aktivitetsovervågning

Oplever du derimod at din blæser blot kører på konstant højtryk – altså blæser meget, som var din MacBook konstant hårdt belastet og ikke en decideret mislyd – så skal fejlen nok findes et andet sted.

Til dette skal vi kigge på aktivitetsovervågningen i din MacBook. Det er denne som kan fortælle præcis hvad og hvor meget computeren bruger ressourcer på lige nu og her.

Åbn aktivitetsovervågningen ved at trykke på ‘command (⌘)’ + ‘mellemrum (space)’, således du får søgefunktionen frem. Skriver derefter ‘Aktivitetsovervågning’ i søgefeltet og åbn proframmet.

Aktivitetsovervågning MacBook blæser
  1. Her ser du en list over alt hvad der bruger ressourcer på din MacBook lige nu. Det vil som standard være sorteret efter hvad der bruger flest ressourcer – med den største sluger øverst.

    I billedet herover ser alt meget almindeligt ud og intet at undre sig over. Ser du derimod et program eller en aktivitet som stikker helt af og som du muligvis slet ikke er klar over bruger ressourcer, skal du prøve at få lukket programmeret eller aktiviteten og se om din blæser falder til ro.
  2. Denne indikerer hvordan ressourceforbruget samlet set ligger på din MacBook. Det kan være du har 10 programmer, som ikke ser så voldsomme ud i punkt nr. 1, men tilsammen kan disse godt sluge mange ressourcer og du vil derfor se en graf, som ligger markant højere på billedet ovenfor.

    Er dette tilfældet, skulle du måske overveje at arbejde i færre programmer ad gangen, således du ikke belaster din MacBooks ressourcer i samme grad.

Trænger din MacBook måske bare til en rensning

Udsender din MacBook ikke mislyde eller bruger for mange ressourcer, men blæser stadig mere end du synes er normalt, så kunne det være, at dine blæsere blot trænger til noget så simpelt som en rensning.

Kan blæseren ikke få lov til at køle optimalt grundet støv og skidt, vil computeren sende signal til den om at den skal køre hurtigere. Derfor vil du opleve en konstant kraftigere blæsen end du måske er vant til.

Som du kan se på billedet herunder kan der altså ophobe sig en hel del støv i en blæser og dermed begrænse effekten markant.

MacBook før og efter rensning af blæser

En rensning kan du selv foretage ved at skrue underpladen af din MacBook og derefter forsigtigt blæse den igennem med trykluft. Sørg for at frakoble batteriet inden du går i gang med rensningen og sikre dig, at din trykluft ikke udsender kondensvand, som vil kunne forårsage en kortslutning.

Du må for guds skyld heller ikke bruge en støvsuger til at suge støvet ud af blæserne, da der vil være en stor risiko for at støvsugeren udsender statisk elektricitet, som i værste tilfælde kan kortslutte din MacBook.

Skal vi kigge på din MacBook?

Har ingen af ovenstående tips løst dit problem eller har det måske bekræftet dig i, at der skal profesionelle øjne på din MacBook, så skal du være mere end velkommen til at indlevere din computer på vores værksted i Herlev eller kontakt os på info@macreparation.dk eller 71 74 17 37.